
Dahilde İşleme Rejimi Danışmanlığı
Dahilde İşleme Rejimi, AB ile ülkemiz arasında imzalanan 1/95 sayılı Ortaklık Konseyi Kararının ilgili hükümleri çerçevesinde, AB’nin Dahilde İşleme Rejimine ilişkin mevzuatı paralelinde, ancak ülkemiz ekonomisi ve dış ticaretinin yapısı da gözetilmek suretiyle oluşturulmuştur.
Ülkemizde yurtiçi üretimin birçok ham madde ve ara mallarında yetersiz olması nedeniyle, Dahilde İşleme Rejiminin ülkemiz uygulamalarında sektörler itibariyle bir kısıtlama getirilmemiş ve uygulamanın daha liberal olması sağlanarak, yurtdışı ucuz hammadde kaynaklarından ihracatçının azami derecede istifade etmesinin sağlanması amaçlanmıştır.
Ülkemizde finansman maliyetlerinin yüksek oluşu da, birçok ihracatçı firmayı Dahilde İşleme İzin Belgesi kullanmaya yöneltmiştir. Ülkemiz ile AB arasında gümrük birliği tesis edilmesine rağmen, AB’den ithal edilerek işlenen ve elde edilen nihai ürünlerin tekrar AB’ye ihraç edilmesi de Dahilde İşleme Rejimi kapsamına alınmıştır. Örneğin, %6’lık KKDF kesintisi ile Katma Değer Vergisinin getirdiği mali yüklerden ve Ticaret politikası önlemlerinden kurtulmak amacıyla firmalar, AB ülkelerinden ithal edilip işlendikten sonra yine AB’ye ihraç edilen ürünlerde de dahilde işleme izin belgesi kullanmaktadırlar.
Bu çerçevede, ihracatçılarımızın üretmiş oldukları nihai ürünlerin bünyesine giren ham madde ve ara mallarının ithalatta uygulanan vergilerden muaf olarak ithaline imkân tanıyan Dahilde İşleme Rejimi, girdi maliyetlerinin düşürülmesi yoluyla ihracatçı firmaların, uluslararası pazarlarda rekabet güçlerinin artırılması ve neticede ihracatımızın geliştirilmesi amacıyla etkin bir biçimde uygulanmaktadır.
Dahilde İşleme Rejimi (DİR); ihraç ürünlerini dünya piyasalarında rekabet gücü kazandırmak ve ihraç ürünlerini çeşitlendirmek amacıyla, dünya piyasa fiyatlarından gümrük muafiyetli olarak, Ticaret politikası önlemlerine tabi olmaksızın, ihraç ürünün üretimi için gerekli olan ve fiyat ve/veya kalite bakımından yurt içi piyasalardan temin edilemeyen, hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemeleri ithalatına imkân veren ekonomik etkili bir gümrük rejimidir.
Dahilde İşleme Rejiminde şartlı muafiyet ve geri ödeme sistemi olmak üzere iki tür dahilde işleme tedbiri uygulanmakta olup,
- Şartlı muafiyet sisteminde ithalat sırasında doğan vergilerin teminata bağlanırken
- Geri ödeme sisteminde ithalat esnasında vergi alınmakta olup işlem görmüş ürünün ihracı halinde alınan vergi geri ödenmektedir.
Şartlı muafiyet sistemi ile geri ödeme sistemi arasındaki temel fark; dahilde işleme rejimine konu olan eşyanın serbest dolaşıma girip girmediği noktasında yatmaktadır.
Türkiye Gümrük Bölgesine giriş ve/veya çıkış yapacak eşyaların hareket tarzlarını düzenleyen gümrük rejimleri
- “Ekonomik Etkili Olmayan Gümrük Rejimleri” ve
- “Ekonomik Etkili Gümrük Rejimleri”
Olarak iki şekilde sınıflandırılmaktadır.
Ekonomik etkili olmayan gümrük rejimler; gümrük gözetimi ve denetimi altında bir üretim sürecine alınmayacak olan eşyalar için düzenlenmiş giriş veya çıkış prosedürleri için kullanılmaktadır. Türkiye’de uygulanan serbest dolaşıma giriş rejimi, transit rejim ve ihracat rejimi ekonomik etkili olmayan gümrük rejimlerine örnek olarak gösterilebilir.
Ekonomik etkili gümrük rejimleri ise; gümrük gözetimi ve denetimi altındaki eşyaların bir üretim sürecine dahil edilerek katma değer yaratılmasına izin veren prosedürler için kullanılmaktadır. Katma değer yaratma sürecinin gümrük idarelerinin gözetimi ve denetimi altında gerçekleşmesi, ekonomik etkili gümrük rejimlerini özel kılmaktadır. Ekonomik etkili gümrük rejimlerinin kullanılmasına yönelik izin alınmasının zorunlu olması, rejime konu olan eşyaya ilişkin gümrük tarifelerinin ödenmeyip teminata bağlanması zorunluluğu ve gümrük gözetiminin sona ermesi için rejimin sonlandırılması gerekliliği ekonomik etkili gümrük rejimlerinin diğer özellikleri olarak belirtilebilir.
Dahilde İşleme İzin Belgesi Müracaatında;
- İthal eşyanın işlem görmüş ürünlerin üretiminde kullanıldığının tespitinin mümkün olması,
- Türkiye Gümrük Bölgesindeki (Serbest Bölge Hariç) yerleşik;
- Üreticilerin temel ekonomik çıkarlarının olumsuz etkilenmemesi
- Belge konusu ithal eşyanın yurt içinde fiyat, kalite, miktar ve süre açısından temin edilebilme imkânı,
- Rekabet gücü sağlayabilmesi, müracaat sahibi firmanın projede sunduğu üretim faaliyetini gerçekleştirebilme kapasitesi, firmanın istihdam ve üretimi göz önünde bulundurularak Dahilde İşleme Rejimi (DİR)’nde belirtilen hükümlere aykırı hareket etmeyeceği hususunda kabiliyet ve yeterliliği,
- İşleme Faaliyetinin, katma değer yaratan ve kapasite kullanımını arttıran bir faaliyet olması yanında, mamulün rekabet gücünü ve ihracat potansiyelini arttıran bir nitelik taşıması,
Hususlarının dikkate alınmaktadır.

-
Genel ve Özel Antrepolara İlişkin Tespit İşlemleri
-
Ekonomik Etkili İşlemlerde Teminat Çözümleri ve Süre Uzatım Taleplerine İlişkin Tespitler
-
Menşe Mevzuatına İlişkin Tespit İşlemleri
-
Onaylanmış Kişi Statüsüne İlişkin Tespit İşlemleri
-
Beyannamenin Belirli Alanlarında Yapılacak Düzeltmeye İlişkin Tespit İşlemleri
-
Çok Zor Durumuna İlişkin Tespit İşlemleri
-
Takas Kapsamında Yapılan İthalat ve İhracat İşlemlerine İlişkin Tespit İşlemleri
-
Metal Hurda Beyanına İlişkin Tespit İşlemleri
-
Eşyanın kapsam dışı olup olmadığının Tespitine İlişkin Tespit İşlemleri
-
Diğer Kurumlarca Yapılacak Kontrollere İlişkin Tespit İşlemleri
-
Yetkilendirilmiş Yükümlü Statüsü İlişkin Danışmanlık İşlemleri